13 de juny 2012

COM AFRONTAR LA FÒBIA ALS PETARDS?


Les fòbies als sorolls (trons, petards,...) són les més freqüents en gossos i suposen un trastorn important per l’animal i la seva família.

En primer lloc hem de diferenciar la por, una resposta sana d’adaptació que ens permet evitar situacions perilloses, de la fòbia. 

Les fòbies són respostes exagerades a un estímul que interfereixen en l’activitat normal de l’individu.
Avui en dia disposem de diverses estratègies de tractament per combatre les fòbies que solen combinar-se per aconseguir dessensibilitzar el gos: teràpia comportamental, hormones d’apaivagament i fàrmacs. 



El tractament per eradicar definitivament una fòbia por durar varies setmanes i ha de ser supervisat per un veterinari etòleg. 

Aquí teniu alguns consells per ajudar al vostre gos a viure la revetlla més tranquil·lament:
  • Uns dies abans prepareu un espai segur que li serveixi de refugi, col·loqueu-hi el seu llit, joguines, menjar i aigua. Enceneu el difusor d’hormona d’apaivagament (DAP) i compartiu-hi bones estones amb el vostre gos.
  • El dia dels petards traslladeu al gos a la zona segura i quedeu-vos amb ell mantenint una actitud calmada i evitant reforçar sense voler-ho les respostes de por.  Respecteu la seva necessitat d’amagar-se.
La nostra actitud durant l’episodi de fòbia és molt important: per al nostre gos som un referent i de manera natural sintonitzarà amb el nostre estat d’ànim. Si ens veu enfadats, nerviosos  o porucs estarem reforçant la seva por. Al contrari, si premiem al gos quan es mostri tranquil amb carícies, paraules, menjar o joc estarem ajudant-lo a superar el pànic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada