2 de jul. 2012

ESCOLLIR EL MITJÀ DE TRANSPORT, AVANTATGES, INCONVENIENTS I NORMATIVA QUE CAL TENIR EN COMPTE


És molt important assegurar-te que el teu animal estigui correctament identificat amb un microxip i que porti un collaret resistent amb plaques identificatives durant tot el viatge. Aquestes etiquetes haurien de tenir l’adreça i número de telèfon habituals i les dades de contacte que tindreu durant el viatge i / o les dades d'una persona de contacte.

Enllaços interessants:

Viatjar en cotxe

El gos ha d’estar acostumat a anar en cotxe, habitual des de petit en desplaçaments curts que tinguin com a destí un lloc agradable per a l’animal.
No està permès que els animals viatgin deslligats al cotxe, hauran de fer-ho al maleter , en un transportí o amb un arnés de seguretat per gossos. En el maleter s’haurà d’instal·lar una reixa separadora que impedeixi el pas a la part davantera.
Abans de sortir porta’l de passeig perquè camini i descarregui energia. Durant el camí, fes diverses parades perquè pugui fer les seves necessitats, beure i fer exercici. Si el teu gos es mareja és millor deixar-lo en dejú 5 hores abans de sortir. En la actualitat hi ha fàrmacs de gran eficàcia per controlar els marejos del gos, consulta-ho al veterinari.
L'interior del cotxe ha d'estar ben ventilat durant el viatge, però en cap cas permetrem que l'animal tregui el cap per la finestreta, ja que això podria produir problemes oculars, auditius o traumatismes greus per una frenada.
Mai deixis el gos a l’interior del vehicle aturat. Encara que sigui amb finestres baixades i a l’ombra la temperatura de l’interior del cotxe s’eleva ràpidament i el teu gos pot patir un cop de calor de conseqüències terribles.

Viatjar en avió

En el moment de fer la reserva del bitllet d'avió especifica que viatjaràs acompanyat del teu animal domèstic i verifica que la companyia l’ha acceptat abans de comprar el bitllet. Si viatges amb més d'una companyia hauràs de verificar el reglament de cadascuna. No oblidis portar l’animal correctament identificat (microxip i placa al collar) i tota la documentació necessària per entrar al destí.
Depenent de la mida del teu animal domèstic i de la política de cada companyia aèria, el teu animal podrà viatjar en cabina o haurà d'anar al celler. En ambos casos haurà d’anar dins d’un transportí o gàbia de transport que acompleixi les característiques següents:
  • Les dimensions adequades de la gàbia hauran de permetre que l'animal pugui posar-se dret sense que les seves orelles toquin el sostre de la mateixa, pugui donar la volta i també anar a dormir còmodament.
  • La gàbia haurà de comptar amb porta metàl·lica i un tancament que no pugui obrir-se en cap moment.
  • El terra haurà de ser hermètic per impedir el vessament d'aigües, pots posar-hi un empapador perquè absorbeixi els pipis.
  • La gàbia ha de tenir una bona ventilació i ser sòlida i resistent.
  • No oblidis col·locar les etiquetes d'identificació obligatòries! La gàbia ha de portar un doble etiquetatge: la primera amb la inscripció "animals vius" i les fletxes que indiquen la posició correcta cap amunt, l'altra amb les dades del propietari o de la persona responsable, domicili i telèfon de contacte de l'allotjament en el lloc de destinació.
  • Verifica que les gàbies i els recipients siguin els reglamentaris. Abans d'adquirir una gàbia assegura't que compleixi amb les especificacions tècniques, com la grandària, exigides per les companyia aèria amb què viatjaràs!
Si el teu animal viatja al celler assegura’t de que la bodega de càrrega de l’avió sigui pressuritzada com les cabines de passatgers, així l'aire i la temperatura en aquests compartiments són perfectament controlats i redueixes el risc d’hipotèrmia o cop de calor.
S’aconsella no subministrar sedants o tranquil·litzants, ja que resten capacitat de moviments al teu animal i influeixen negativament en la regulació normal de la seva temperatura corporal.
Acostuma el teu animal domèstic a estar a la seva gàbia com a mínim un mes abans del viatge, pots col·locar-hi una manta, la seva joguina preferida o alguna cosa per mossegar. És millor no alimentar el teu animal domèstic durant les 8 hores prèvies a l'hora d'embarcament, per evitar vòmits durant el vol.

Viatjar en vaixell

Depenent de la companyia, del tipus de vaixell i del tipus de trajecte, els animals hauran de romandre en el vehicle del seu propietari durant tot el viatge, o viatjar en llocs específics del vaixell, normalment en zona de coberta o en zones de càrrega. La tarifa de transport d'animals varia depenent de la línia, no oblideu incloure el vostre animal a la reserva dels passatges.
El propietari de l'animal haurà de dur damunt el passaport del seu animal o la cartilla sanitària en regla. Si el certificat presentés alguna anomalia l'animal no podrà viatjar. Porta sempre a mà aquests documents!

Viatjar en tren o autobús

En el cas dels trens la normativa varia segons les franges horàries, la zona i la companyia de transport, us recomanem consultar cada cas directament a l’empresa.
La llei prohibeix el transport en l'habitacle de viatgers de qualsevol animal a excepció dels gossos pigalls.


1 comentari: